مغز هوش مصنوعی
پژوهشگران “دارپا” تصمیم دارند در طراحی ابزار مربوط به هوش مصنوعی، از ذهن حشرات الهام بگیرند.
حشرات موجوداتی کوچک و کارآمد هستند و میتوانند از عهده استدلال پایهای برآیند. پژوهشگران تصمیم دارند نوعی ابزار هوش مصنوعی ارائه دهند که این قابلیت حشرات را داشته باشد.
“آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفتهٔ دفاعی آمریکا”(DARPA) سعی دارد با الهام از حشرات، میزان قدرت محاسباتی و سختافزار مورد نیاز برای راهاندازی ابزار مربوط به هوش مصنوعی پیشرفته را کاهش دهد.
این سازمان، ایدههای مورد نیاز را برای نحوه ساخت سیستمهای محاسباتی که کارآیی مغز حشرات بسیار کوچک را دارند، مطرح کرده است. “شبکههای ریزمقیاس هوش مصنوعی قوی زیستتقلیدی”(MicroBRAIN) را میتوان برای ساخت سیستمهای هوش مصنوعی به کار برد که قابل آموزش هستند و به انرژی کمتری نیاز دارند.
شاید تحلیل مغز حشرات که امکان حرکت در جهان را با استفاده از کمترین اطلاعات برای آنها فراهم میکند، به پژوهشگران در درک نحوه ساخت سیستمهای هوش مصنوعی که توانایی استدلال پایهای را دارند، کمک کند.
در متن درخواست مقامات دارپا آمده است: طبیعت، این موجودات را به داشتن جثه کوچک و کارآیی انرژی واداشته است. برخی از این حشرات، تنها چند صد نورون را در شکل فشرده دارا هستند و عملکرد پایه را دارند. درک احساس اتحاد بالا و سیستمهای عصبی حشرات کوچک و همچنین ابداع نمونههای محاسباتی با الهام از آنها، میتواند به ابداع سختافزار مناسبی برای تقلید از عملکرد تاثیرگذار این موجودات ختم شود
این پروژه، بخشی از برنامه گسترده هوش مصنوعی دارپا است که امکان سرمایهگذاری سریع را برای ایجاد هوش مصنوعی “موج سوم” فراهم میکند. سیستمهای موج سوم برخلاف ابزار کنونی هوش مصنوعی که باید برای اجرای عملکردهای محدود آموزش داده شوند، به تدریج مورد القای استدلال عمومی و آگاهی متقابل قرار میگیرند تا به درک بهتر جهان کمک کنند.
پژوهشگران، اغلب چنین فناوری را مانند تقلید از مغز انسان توصیف میکنند اما از آنجا که مغز انسان، بین 60 تا 70 میلیارد نورون متصل به یکدیگر را در بر دارد، بازسازی آن مانند یک نرمافزار تقریبا غیرممکن است. در مقابل، مغز برخی حشرات که کمتر از 1000 نورون را در بر دارد، میتواند امکان نقشهبرداری سادهتر را فراهم کند.