رمزگشایی از کد زندگی
نمایشگاه جدیدی در «موزه تاریخ طبیعی ملی اسمیتسونین» در واشنگتن به اکتشاف تاثیر خارق العاده ای می پردازد که این انقلاب ژنتیکی بر علم، طبیعت و علوم پزشکی دارد.
این نمایشگاه زیرعنوان «ژنوم: رمزگشایی کد زندگی» برگزار شده است. تعداد زیادی از مردم علاقه مند برای یادگیری در مورد این رشته از نمایشگاه بازدید کرده اند.
این نمایشگاه دو اکتشاف علمی بی سابقه را در معرض دید مردم قرار داده است: دهمین سالگرد تکمیل پروژه ژنوم انسان، اولین طرح و نقشه بدن انسان و شصتمین سالگرد کشف ساختار مارپیچ دوگانه «دی ان ای» که بنیان درک کدهای اطلاعات ژنتیکی و نسخه های مربوط به آن را ترسیم می کند.
روایت داستان با بهره گیری از ابزار چندرسانه ای
چهار ماده شیمیایی که بافت موجودیت ما را شکل می دهند با شیوه های مختلف و بسیار جذابی در این نمایشگاه ارائه شده اند: از عکس صورت هایی که اختلافات ژنتیکی را نشان می دهند گرفته، تا حروف بی پایانی که نمایانگر نقشه ژنتیکی ما هستند، روی صفحه های تلویزیونی عظیم به نمایش در می آیند.
مگ ریورز، طراح ایده این نمایشگاه می گوید همین حروف روی پروژکتورهای عظیم با رنگ های نارنجی روی مانکن هایی به نام جی جی نشان داده شده اند.
او می گوید «کد ژنیتکی انسان روی جی جی ترسیم شده است و بازدیدکنندگان را سرگرم می کند و باعث می شود که به کد ژنتیکی خودشان و معنای آن فکر کنند».
خانم ریورز می گوید به همت مدل های سه بعدی، ویدئوهای انیمیشنی، صفحه های بزرگ لمسی، بازی های سرگرم کننده و تجهیزات نمایش توالی ژنتیکی بازدیدکننده ها فرصتی می یابند تا با این انقلاب و تحول بزرگ آشنا شوند.
وی می افزاید «شما می توانید به آلاچیق های مختلف بروید و داروهای ویژه شخصی را نگاه کنید و اسرار علوم پزشکی را کشف کنید و ببینید چه نقشی در سلامت شما دارند و پیامدهای اخلاقی، اجتماعی و حقوقی آن ها را دریابند. بازدیدکننده ها همچنین می توانند به پیشینه اجدادمان و تحول آن تا به امروز نگاهی بیاندازند و تاثیر علم ژنتیک بر جهان طبیعت و محیط زیست اطرافمان را دریابند».
آموزش ژنتیک
علم ژنتیک و ژنوم راکد نمی ماند. یک صفحه ویژه اخبار بازدیدکننده ها را در جریان جدیدترین یافته های علم پزشکی قرار می دهد.
اریک گرین، مدیر «موسسه ملی پژوهش ژنوم انسان» برای برگزاری این نمایشگاه به موزه اسمیتسونیان کمک کرده است. او می گوید هدف کلی از برگزاری این نمایشگاه افزایش آگاهی و دانش عمومی در مورد اسرار ژنتیکی انسان بوده است.
آقای گرین می افزاید «علم ژنتیک تا پایان دهه جاری بخش جدایی ناپذیری از درمان های پزشکی بیماری هایی همچون سرطان، بیماری های عفونی خواهد شد که راه را برای تولید دارو و تجویز آن به بیماران و نیز یافتن درمان برای بیماری های نادر هموار خواهد کرد».
او می گوید علم ژنتیک بخشی از زبان مراقبت و درمان پزشکی خواهد شد و مردم باید با آن آشنا شوند.
ژن ها در بطری
«مدرسه دولتی منشور مریدین» در واشنگتن اطلاعات ژنتیکی مربوط به «دی ان ای» سلول های گونه را به دانش آموزان خود می آموزد. این سلول ها از آب دهان کلن آلفارو، دانش آموز دوازده ساله این مدرسه مستقیماً به یک لوله آزمایش منتقل می شوند که حاوی محلولی است که دی ان ای را برای او قابل مشاهده می کند.
رشته های بسیار نازک سفیدی که در لوله آزمایش دیده می شوند، دی ان ای کلن هستند که او در یک شیشه کوچک می ریزد و می تواند همچون گردنبندی به خود بیاویزد.
او می گوید این «دی ان ای» که تعریفی از موجودیت من است و هویت و محل تولد مرا نشان می دهد، همیشه به گردن خواهد انداخت.
آندره کونوی، معلم کلن می گوید با این نوع آزمایش ها علم چهره حقیقی به خود می گیرد و به ما کمک می کند تا بهتر به دانش آموزان درس بدهیم چون نه تنها برای دانش آموزان فرصتی فراهم می کند که در مسیر آموزش هیجان و شعف داشته باشند بلکه به ما هم کمک می کند تا بین مسائلی که ما در مورد حیات انسان، گیاهان و حیوانات آموخته ایم، ارتباط برقرار کنیم.
هر سال هفت میلیون و نیم نفر از موزه ملی تاریخ طبیعی بازدید می کنند. بازدیدکننده ها فرصتی خواهند داشت تا شخصا از کدهای زندگی رمزگشایی کنند.
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.