مراقبت های پزشکی با انقلاب دیجیتال همگام می شود، اما چند نفر از کاربران تلفن همراه هوشمند در اروپا حاضرند مشکلات پزشکی خود را از طریق این دستگاه بازگو کنند؟ مزایا و چالشهای ارتباط بیمار و پزشک از طریق دنیای دیجیتال چیست؟ پزشک و بیمار چطور از طریق تلفن هوشمند هم ارتباط برقرار می کنند؟
مراقبت های پزشکی با انقلاب دیجیتال همگام می شود. تعداد زیادی اپلیکیشن جدید برای مراقبت های پزشکی طراحی شده است. اما چطور باید این نرم افزارها را در چارچوب رابطه سنتی بین پزشک و بیمار جای داد؟
بیمارانی مثل احمد بلابس در خط مقدم این تغییرات قرار دارند. احمد بلابس، ۲۸ ساله از بیماری کرون، که نوعی بیماری التهاب روده است، رنج می برد. او با استفاده از اپلیکیشن تلفن هوشمند وضعیت بیماری ش را بطور مرتب با پزشک درتماس است.او با انتخاب گزینه هایی مانند “خوبم” یا “خوب نیستم” در این اپلیکیشن می تواند اطلاعات مربوط به حال روزانه اش را به پزشک معالجش اطلاع دهد. احمد همچنین با این اپلیکیشن دفعات تخلیه روده و مقدار تب و وزن را هم هر روز به پروفسور پیرن-بیروله، گزارش می کند.
به این ترتیب، پزشک قبل از ویزیت احمد در بیمارستان مقدار زیادی داده های دیجیتال مربوط به او را دریافت کرده است.
ارتباط مدام بیمار و پزشک از طریق اینترنت مفید است. برای مثال، پزشک متخصص می تواند هر زمان که حال بیمار بد شود، دست به اقدام لازم پزشکی بزند.
دکتر لوران پیرن-بیروله، پزشک معالج احمد می گوید: «اگر بیمار بخواهد برای دیدن من وقت بگیرد باید یک هفته، دو هفته، یا یک ماه منتظر شود. دو، سه هفته با اسهال یا درد شکم سر کردن اصلا خوب نیست. به جای این بیمار می تواند هر موقع مشکلی پیش بیاید با ما تماس بگیرد تا اقدام پزشکی انجام بگیرد. در نتیجه زود دست به کار خواهیم شد و درمانی را که لازم دارند به آنها ارائه می کنیم و مثلا جلوی تورم روده بیمار را که می تواند منجر به آسیب و نابودی روده بیمار شود خواهیم گرفت. بنابراین این روش مزایای فراوان دارد.»
اما ورود انقلاب دیجیتال به سیستم مراقبتهای بهداشتی چه مزایایی دارد و با چه چالشهایی روبروست؟
دکتر ژاک لوکا، نایب رئیس ملی مراقبت های پزشکی فرانسه، از طرفدار پروپاقرص نوآوری های دیجیتال در کار مراقبت های پزشکی است.
از نظر او با این همه نرم افزار برای تلفن های هوشمند، باید مقررات سختگیرانه ای برقرار شود. وی می گوید: «ما فکر می کنیم که اپلیکیشن را باید پزشک انتخاب کند و باید در چارچوبی رسمی به کار برده شود. مثلا نرم افزار سه بار در هفته و هر بار، سه بار در روز مورد استفاده قرار بگیرد. البته این به بیماری بستگی دارد و بر اساس عواملی تعیین می شود که باید به پزشک گزارش کرد. بعد از آن بیمار باید تلفن را به حال خودش در جیبش رها کند.»
یکی از چالشهای استفاده و از اپلیکیشنها و ادغام آنها در سیستم همگانی مراقبتهای بهداشتی، مسائل مربوط به امنیت و حریم خصوصی افراد است.
موریل ولتن، پرستار در نانسی مسئول آن است که به بیماران بیاموزد چگونه باید اطلاعات حساس پزشکی را به پزشک برسانند. او می گوید: «اگر بیماری روبروی پزشک باشد کار از طریق کدی انجام می شود که دکتر باید در ۱۵ دقیقه وارد کند و اگر ارتباط از طریق ایمیل باشد باز هم محدودیت زمانی وجود دارد و ایمیل باید طی ۷۲ ساعت باز شود. داده هایی را که بیمار وارد کرده و می خواهد پزشک از آنها آگاهی داشته باشد، فقط پزشک می تواند ببیند.»
احمد می گوید اساس رابطه بین پزشک و بیمار چه رو در رو باشد، و چه از طریق دنیای دیجیتال، اعتماد است. وی می گوید: « اگر می خواهید از مراقبت لازم برخوردار باشید، باید دکتر به همه داده های مربوط به شما دسترسی داشته باشد و در این میان نباید هیچ داده ای مخفی بماند، داده های پزشکی نباید تابو باشد در غیر این صورت هیچ فایده ای نخواهد داشت.»
انقلاب دیجیتال در ارتباط میان بیمار و پزشک رخ داده است اما در نهایت بیمار تصمیم می گیرد که تا چه اندازه می خواهد در این انقلاب شرکت کند.